Industrihampa
- en sida från Vivotopia
Direktlänk: http://www.vivotopia.org/industrihampa/
Idag är det möjligt att köpa ett antal produkter producerade från bland annat ekologisk odling av industrihampa i Skandinavien och självklart i andra länder. Hampa är ett alternativ och komplement till bomull, med många och stora fördelar framför bomullen. Det är en mycket imponerande produkt, med många hälsofördelar tillika.
Jag beställde nyligen till exempel en vacker ekologisk hampskjorta i hip och tidlös design från Ecolution, hampolja till sallader, hampspaghetti och hampfrö, som man rostar och äter. Hampa är kanske en av de mest mångsidiga och imponerande grödor vi har idag i världen. Den skulle kunna innebära en revolution också vad gäller problem med proteinintag för den fattiga delen av världen och energiproduktion i stort. Den är en mycket stor producent av syre och har en potential att globalt förbättra vår miljö på många plan och förnya energiresurserna.
Vi ska omedelbart klargöra att den hampa vi redogör för (Cannabis sativa) är industrihampa, som innehåller obetydliga mängder av substansen THC. Vivotopia tar klart ställning emot alla former av missbruk av droger. Medicinsk användning av Cannabis sativa i formen med högt THC-innehåll lämnar vi åt andra att belysa, så när vi nämner Cannabis sativa eller hampa i denna artikel menar vi industrihampa. Det kan dock tyckas tragiskt att så många länder fortfarande idag, Sverige inkluderat, inte ser skillnaden mellan den oerhört nyttiga industrihampan och marijuana. Industrihampa är en nyttoväxt med stor potential.
Hampa och Mänskligheten
Detta är en gröda som följt människan från den tidiga historien, som föda, material till kläder och en mångfald produkter, byggnadsmaterial, medicin. Man har hittat hampfiber i gravar mer än 10 000 år gamla. Gutenberg tryckte den första bibeln på hamppapper, hampa återfanns i seglen och rep hos våra medeltida världsutforskare, de första och överlägset starka Levis-jeansen tillverkades i hampa, bland annat därför att hampfibrerna tålde att vara i vatten, timme efter timme, när guld vaskades.
Hampa kan också vara en av nycklarna till en avsevärt mycket bättre miljö tack vare sina unika egenskaper som gröda, som vi återkommer till senare i artikeln. Hampan växer naturligt miljövänligt och kräver mycket lite användning av kemiska bekämpningsmedel och gödning vid så kallad konventionell odling.
Idag ser vi en mångfald produkter baserade på hampa. Vi kan idag köpa modernt designade kläder, vackra ekologiska veganskor i hampa, som är fair trade-märkta. Hampoljan är en av de mer hälsosamma oljor som existerar, både som matolja, medicin och för hudvårdsprodukter. Hampa är idag en gröda som också kan associeras med hippa och moderna produkter, både av ett mer exklusivt slag och för unga människor. Hampa som födoämne är på stark frammarsch. Hampa kan vävas på många olika vis. Den är vacker och enormt slitstark som tyg, och brukar överleva bomullstyg med stor marginal.
Bomullsodlingen i världen konsumerar oerhörda mängder bekämpningsmedel. WHO talar om hundratusentals dödsfall på grund av bekämpningsmedel inom odlingsindustrin idag, i synnerhet i fattigare delar av världen.
Hampa kan användas också för framställning av plaster och byggnadsmaterial. Ett annat viktigt område är energiproduktion.
Hampa tycks i många avseenden vara en gröda också för morgondagen, med oerhört mångsidiga resurser. Se mer på Hampanätets länk nedan.
Den hälsosamma hampan
Beskrivning av hampa som medicin förekommer så tidigt som 2300 f.Kr. i Kina. Hampfrö rekommenderades för att nära yin. Den kinesiska medicinen betraktar fröna som neutrala, söta och de minskar hetta i kroppen. Indiska Ayurvediska system har rekommenderat hampa för läkande, samt för stärkande behandlingar och för att stärka sexualkraften. I medeltidens Europa förekom hampan ofta i olika medicinska sammanhang. Den välkände Nicholas Culpepper (1616-1654) föreskrev hampa för "besvärande rörelser i tarmarna".
Hampolja är rik på fleromättade fettsyror, som Omega 3 och Omega 6. Hampfröna innehåller 30 till 35 procent olja, och 80 procent av oljan innehåller omättade essentiella fettsyror. Flera studier tyder på att oljan också kan bidra till en dramatisk sänkning av kolesterol. Hampfrö innehåller alla de essentiella aminosyrorna och fettsyrorna och betraktas som det mest fullständiga proteinet inom växtriket. Fröna innehåller 26 till 31 procent protein. Hampolja lämpar sig för kall användning, till exempel som kosttillskott och för sallader. Smaken är behagligt nötaktig.
Idag finns det ett antal livsmedel på den svenska marknaden från hampa, bland annat hampburgare, med högt och nyttigt proteininnehåll, hampolja, spaghetti, skalade och oskalade fröer etc.
Läs mer om vad Hampanätet säger om den industrihampans nyttighet och möjligheter att bidra till minskande världssvält »
Odling av industrihampa
Hampa kräver även vid konventionell odling mycket lite bekämpningsmedel, i synnerhet jämfört med bomull. Forskning och praktiska erfarenheter tyder på att hampan förbättrar jorden och lämpar sig för växelbruk i hög grad. Dess stora resistens och tålighet gör att den både kan odlas i varma och tempererade klimat. Den är tålig, snabbväxande och vänlig mot jordarna.
Erfarenheter från växelbruk med hampa visar att avkastningen av andra grödor ökar, samt att jorden blir mer lättarbetad. Hampan är mycket snabbväxande och därför kvävekrävande, vilket kan vara lite av en utmaning inom ekologisk odling.
Hampan skulle kunna vara ett mycket värdefullt komplement till bomullen och i många fall kan den visa sig ha fördelar, dels genom sin stora slitstarkhet, dels genom att hampodling kräver mycket mindre kemiska bekämpningsmedel.
Hampa tycks onekligen tillhöra framtiden!
Länkar och litteraturhänvisning:
Anna på Á la Analui har en del kläder gjorda av hampa och har en del av Ecolutions sortiment:
Ecolution gör vackra kläder i modern och tidlös design, samt häftiga veganskor i riktigt snygg design:
Hampanätet informerar om industrihampa och man kan hitta en del mat gjord på hampa där bland annat:
Information om hampa, också som byggnadsmaterial:
www.thermo-hanf.de/sprachversionen/schwedisch/
(Stefan Perneborg, mars 2004)